Valbeveiliging hoogwerker

Hoogwerkers zijn essentiële machines in de bouw- en industriële sector. Het is het belangrijk dat werknemers die werken in hoogwerkers voorzien zijn van de juiste veiligheidsmaatregelen. Een van deze maatregelen is het gebruik van valbeveiliging. Maar is het gebruik van valbeveiliging verplicht in een hoogwerker? VTD helpt u!

  • Expertise: Met jarenlange ervaring in de branche heeft VTD een onberispelijke staat van dienst opgebouwd in veilig en efficiënt werken op hoogte.
  • Innovatie: VTD blijft vooroplopen met de nieuwste technologieën en methoden
  • Op maat gemaakte oplossingen: We bieden op maat gemaakte oplossingen die specifiek zijn afgestemd op uw behoeften.

"*" geeft vereiste velden aan

Offerte aanvragen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Werken-op-hoogte
Werken op hoogte Werken op hoogte
bas-mol-vtdn
Bas Mol Salesmanager Benelux
bmol@vtdn.nl
+31 (0) 321 – 387 010

Vrijblijvend een offerte aanvragen

VTD heeft een uitgebreid en kwalitatief goed aanbod aan valbeveiliging. Bent u geïnteresseerd?

Werken op hoogte

Is valbeveiliging verplicht in een hoogwerker?

Hoogwerkers zijn essentiële machines in de bouw- en industriële sector. Ze worden gebruikt voor het uitvoeren van vele taken, zoals het repareren van daken, het verven van gebouwen, het plaatsen van satellieten en het vervangen van lampen. Maar omdat deze machines zo hoog komen, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom is het belangrijk dat werknemers die werken in hoogwerkers voorzien zijn van de juiste veiligheidsmaatregelen. Maar is dit verplicht?

Het korte en simpele antwoord is nee, valbeveiliging is niet verplicht in hoogwerkers. Volgens de Arbeidsomstandighedenwet (ARBO Centrum, 2023) is het de verantwoordelijkheid van de werkgever om ervoor te zorgen dat de werkomstandigheden veilig zijn. Dit betekent dat de werkgever de werknemers mag verplichten om valbeveiliging te dragen. Maar vanuit de wet gezien is het dus niet verplicht. Uit ervaring weten wij dat het wel verstandig is om uw werknemers veilig naar hoge hoogtes te brengen.

Werken-op-hoogte-4

Waarom is valbeveiliging niet verplicht in een hoogwerker?

Hoogwerkers zijn uitgerust met een werkbak, die minimaal 1.10 meter hoog is. Als gevolg hiervan wordt er geen valgevaar gezien in het werken in een hoogwerker. De werkbak biedt ook een veilige omgeving voor de operator. Hoewel dit de risico’s vermindert, is het toch verstandig om valbeveiliging te dragen als u op een hoogwerker werkt.

Werken op hoogte

Is valbeveiliging wel verstandig in een hoogwerker?

In de vorige alinea is het al kort benoemd. Het is niet verplicht om valbeveiliging te dragen in een hoogwerker, maar het is wel sterk aanbevolen. Dit komt doordat er toch risico’s zijn verbonden aan het werken in een hoogwerker. Bijvoorbeeld, als een operator buiten de werkbak moet werken, of als hij of zij met een machine werkt die is uitgerust met een lange arm. Als er geen valbeveiliging wordt gebruikt, kan een val uit de hoogwerker leiden tot ernstig letsel of zelfs erger.

Welke soorten valbeveiliging gebruiken in een hoogwerker?

Zoals hierboven benoemd, is het laten keuren van uw valbeveiliging dus van groot belang. Daarom is het verplicht om uw valbeveiliging minstens één keer per jaar te laten keuren. Maar er zijn ook situaties waarin het raadzaam is om je valbeveiliging extra te laten keuren. Als uw valbeveiliging bijvoorbeeld intensief wordt gebruikt of als er een val is geweest op de werkplaats, is het aan te raden om uw valbeveiliging een keer extra te laten keuren.

Hulp nodig met valbeveiliging keuren? Neem contact met ons op!

Wetgeving rondom valbeveiliging

Hoewel valbeveiliging niet verplicht is in een hoogwerker, bevelen de fabrikanten deze wel aan. Als er een ongeluk gebeurd terwijl er geen valbeveiliging is gebruikt, kan dit problemen opleveren met de verzekering. Daarnaast bestaan er ook wetten die betrekking hebben op het keuren van valbeveiliging.

Dakrandbeveiliging-7

Valbeveiliging van VTD voor hoogwerkers

Bij VTD krijgt u de beste valbeveiliging! Onze producten staan bekend om hun hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en veiligheid. We bieden harnasgordels, vangnetten, staalkabels en valarrestoren die volledig voldoen aan de meest strikte veiligheidsnormen. Gemaakt van de beste materialen, zult u een betrouwbare en veilige beveiliging krijgen voor elke situatie. Kies voor uw veiligheid, kies voor VTD.

bas-mol-vtdn
Bas Mol Salesmanager Benelux
bmol@vtdn.nl
+31 (0) 321 – 387 010

Vrijblijvend een offerte aanvragen

VTD heeft een uitgebreid en kwalitatief goed aanbod aan valbeveiliging. Bent u geïnteresseerd?

Hoe gaan we te werk?

1. Aanvraag

Zodra de aanvraag bij ons binnen komt, pakt de binnendienst deze bij ons op en nemen we binnen 24 uur op de gewenste manier contact met u op.

2. Advies

Tijdens het gesprek bepalen we samen of er een opname op locatie moet komen of dat we dit intern kunnen aanbieden.

3. Offerte

Binnen een week wordt er een offerte op maat aangeleverd.

4. Levering & installatie

Bij goedkeuring en maken we in overleg een tijdsplanning voor alle werkzaamheden. Wij zorgen voor de levering en plaatsing van de producten bij u op locatie.

5. Oplevering

Als alles geleverd en geïnstalleerd is kunt u veilig aan de slag met uw project op hoogte.

bas-mol-vtdn
Bas Mol Salesmanager Benelux
bmol@vtdn.nl
+31 (0) 321 – 387 010
Bel direct: 0312 387 010
  • Gratis advies op locatie
  • 24/7 storingsdienst beschikbaar
  • 10 jaar garantie met ons onderhoudscontract
  • Een van de uitgebreidste assortimenten van Nederland
  • Oplevering gemiddeld binnen 4 weken

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als ik geen valbeveiliging gebruik?

Het niet gebruiken van valbeveiliging kan leiden tot ernstige verwondingen of zelfs dodelijke ongevallen bij een val. Daarnaast kan het leiden tot wettelijke consequenties en boetes.

Kan ik zelf dakbeveiligingsapparatuur installeren?

Het installeren van dakbeveiligingsapparatuur vereist vaak specifieke kennis en vaardigheden. Het is meestal aanbevolen om dit door gekwalificeerde professionals, zoals VTD, te laten doen.

Wat zijn de wettelijke eisen voor valbeveiliging bij hoogwerkers?

De specifieke wettelijke eisen kunnen verschillen per land of regio. Het is belangrijk om de lokale wetgeving en richtlijnen te raadplegen voor de vereisten met betrekking tot valbeveiliging.

Hoe kies ik de juiste valbeveiliging voor hoogwerkers?

De keuze hangt af van factoren zoals de hoogte van het werk, de soort hoogwerker, en de aard van de werkzaamheden. Het is belangrijk om de risico’s te beoordelen en de juiste valbeveiliging te kiezen die deze risico’s minimaliseert.

Welke elementen bevat een standaard LMRA checklist?

Een standaard LMRA checklist bevat punten zoals het controleren van de werkplek, gereedschappen en apparatuur, persoonlijke beschermingsmiddelen, en de aanwezigheid van potentiële gevaren.