Valbeveiliging vanaf welke hoogte

Valbeveiliging is een belangrijk onderdeel van veilig werken op hoogte. Er kunnen zware ongelukken komen als er geen gebruik gemaakt wordt van valbeveiliging op hoogte. Maar vanaf welke hoogte is het nou verplicht? VTD adviseert u!

  • Expertise: Met jarenlange ervaring in de branche heeft VTD een onberispelijke staat van dienst opgebouwd in veilig en efficiënt werken op hoogte.
  • Innovatie: VTD blijft vooroplopen met de nieuwste technologieën en methoden.
  • Op maat gemaakte oplossingen: We bieden op maat gemaakte oplossingen die specifiek zijn afgestemd op uw behoeften.

"*" geeft vereiste velden aan

Offerte aanvragen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Werken-op-hoogte
Werken op hoogte Werken op hoogte
bas-mol-vtdn
Bas Mol Salesmanager Benelux
bmol@vtdn.nl
+31 (0) 321 – 387 010

Vrijblijvend een offerte aanvragen

VTD heeft een uitgebreid en kwalitatief goed aanbod aan valbeveiliging. Bent u geïnteresseerd?

Werken op hoogte

Wanneer is valbeveiliging verplicht?

Valbeveiliging is wettelijk verplicht vanaf 2,5 meter. Ook wanneer u werkt bij situaties met een verhoogd risico op een val, lager dan 2,5 meter, is het verplicht om valbeveiliging te dragen. Dit heeft de Nederlandse overheid vastgelegd in Arbobesluit 3.16. In sommige gevallen kan de werkgever aansprakelijk gesteld worden wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van valbeveiliging. Er kunnen zware ongelukken komen als er geen gebruik gemaakt wordt van valbeveiliging op hoogte.

Werken-op-hoogte-4

De risico’s van geen gebruik van valbeveiliging op hoogtes

Als u geen valbeveiliging gebruikt, loopt u een groot risico. Het risico bestaat dat u letsel oploopt of zelfs overlijdt. In de meeste situaties is de werkgever dan aansprakelijk. Om deze redenen is er gekozen voor verplichte valbeveiliging vanaf 2,5 meter.
Veel ondernemers kiezen ervoor om te besparen op valbeveiliging en vertrouwen op hun eigen nuchtere verstand. Dit is niet handig, want een ongeval kan zowel mentaal als financieel voor veel problemen zorgen binnen het bedrijf.

Om deze redenen is het belangrijk om een Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) op te stellen. Hierin worden veiligheidsvragen beantwoord zoals:
● Welke risico’s zijn er
● Waar wordt er gewerkt?
● Hoeveel werknemers zijn actief en hoe vaak in de week?
● Op welke hoogte wordt er gewerkt?

Werken op hoogte

Valbeveiliging en wetgeving

Valbeveiliging is wettelijk verplicht vanaf 2,5 meter. Werkgevers en gebouweigenaren kunnen aansprakelijk gesteld worden als er geen valbeveiliging gedragen wordt. Valbeveiliging is een verplichting in de bouwsector om te voorkomen dat mensen die aan het werk zijn vallen. Er zijn verschillende wetten en regelgevingen die de bouwsector moeten helpen bij het voorkomen van valongevallen. Dit betekent dat er regels zijn die eisen dat bouwbedrijven veiligheidsmateriaal gebruiken zoals steigers, hekken, veiligheidsnetten en vangnetten. Ook moeten er bepaalde veiligheidsmaatregelen worden genomen om te voorkomen dat werknemers uit balans komen of in situaties terechtkomen waarin zij zichzelf pijn kunnen doen.

Dakrandbeveiliging

Welke soorten valbeveiliging zijn er?

Collectieve valbeveiliging

Collectieve valbeveiliging is bedacht om een omgeving valbestendig te maken, zoals wanneer werknemers op grote hoogte werken. Dit omvat vaak het gebruik van beveiligingsapparatuur, zoals platforms, veiligheidsnetten en lijnsystemen.
Collectieve valbeveiliging is een manier om de veiligheid te vergroten bij het werken op hoogte en moet worden gebruikt om persoonlijke valbeveiliging te vervangen.
Voorbeelden van collectieve valbeveiliging zijn veiligheidsnetten die in een bouwput worden geïnstalleerd om mensen te beschermen als ze vallen. Steigers die worden gebruikt voor het lopen op schuine en platte daken en ook vangnetten die onder kranen worden geïnstalleerd om te voorkomen dat materialen of mensen naar beneden vallen. Collectieve valbeveiliging is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat werknemers op een veilige manier kunnen werken op hoogte.

Individuele valbeveiliging

Individuele valbeveiliging is een systeem dat is ontworpen om te voorkomen dat mensen uit grote hoogtes vallen. Het bestaat uit een aantal elementen die samenwerken om de veiligheid van de gebruiker te garanderen. Deze elementen variëren van een veiligheidsgordel tot een valsensor. Het doel is om de veiligheid van de gebruiker te garanderen door te voorkomen dat ze uit hoge gebouwen, schoorstenen of andere hoogtes vallen.

Een veiligheidsgordel is het meest voorkomende element van individuele valbeveiliging. Deze gordel is vastgemaakt aan de gebruiker en aan een veiligheidslijn. De lijn is verbonden met een ankerpunt dat op een stevige ondergrond is bevestigd, zodat de gebruiker niet kan vallen.

Een valsensor is een ander element van individuele valbeveiliging. De sensor detecteert als de gebruiker begint te vallen en stuurt een seintje naar de ankerpunt. De ankerpunt reageert door de lijn uit te rekken, waardoor de gebruiker wordt gestopt voor hij of zij de grond bereikt.

Andere elementen van individuele valbeveiliging zijn: lijn slakken, klittenband, lijngeleiders, karabijnsloten en anti-valkoorden. Al deze elementen werken samen om de gebruiker te beschermen en te voorkomen dat hij of zij vallen.

Hulp nodig met valbeveiliging keuren? Neem contact met ons op!

Hoe werkt valbeveiliging?

Valbeveiliging moet gedragen worden door iedereen die op hoogte werkt en de bedoeling is om u te beschermen wanneer u valt. Er zijn meerdere soorten valbeveiliging die op verschillende manieren werken, maar ze hebben allemaal als doel om een ongeluk te voorkomen. Voor meer info hierover kunt u uw vragen stellen aan de experts van VTD.

Dakrandbeveiliging-7

Valbeveiliging van VTD

Valbeveiliging vanaf welke hoogte is een belangrijk onderwerp in de bouwsector. Om u te beschermen tegen de risico’s van werken op hoogte is het verplicht om valbeveiliging te dragen vanaf 2,5 meter en in situaties met een verhoogd risico. Wij bij VTD helpen u graag met veilig werken op hoogte. Wij bieden meerdere producten die bijdragen aan een veilige werk omgeving op alle hoogtes. Hierdoor kunt u uw werknemers veilig en gerust aan het werk zetten en onnodige ongelukken voorkomen.

bas-mol-vtdn
Bas Mol Salesmanager Benelux
bmol@vtdn.nl
+31 (0) 321 – 387 010

Vrijblijvend een offerte aanvragen

VTD heeft een uitgebreid en kwalitatief goed aanbod aan valbeveiliging. Bent u geïnteresseerd?

Hoe gaan we te werk?

1. Aanvraag

Zodra de aanvraag bij ons binnen komt, pakt de binnendienst deze bij ons op en nemen we binnen 24 uur op de gewenste manier contact met u op.

2. Advies

Tijdens het gesprek bepalen we samen of er een opname op locatie moet komen of dat we dit intern kunnen aanbieden.

3. Offerte

Binnen een week wordt er een offerte op maat aangeleverd.

4. Levering & installatie

Bij goedkeuring en maken we in overleg een tijdsplanning voor alle werkzaamheden. Wij zorgen voor de levering en plaatsing van de producten bij u op locatie.

5. Oplevering

Als alles geleverd en geïnstalleerd is kunt u veilig aan de slag met uw project op hoogte.

bas-mol-vtdn
Bas Mol Salesmanager Benelux
bmol@vtdn.nl
+31 (0) 321 – 387 010
Bel direct: 0312 387 010
  • Gratis advies op locatie
  • 24/7 storingsdienst beschikbaar
  • 10 jaar garantie met ons onderhoudscontract
  • Een van de uitgebreidste assortimenten van Nederland
  • Oplevering gemiddeld binnen 4 weken

Veelgestelde vragen

Hoe beïnvloedt de aard van het werk de hoogte waarop valbeveiliging nodig is?

Afhankelijk van het type werk kunnen er aanvullende risico’s zijn die het gebruik van valbeveiliging op lagere hoogtes rechtvaardigen.

Waar kan ik de specifieke hoogte-eisen voor valbeveiliging vinden voor mijn regio?

Deze informatie is meestal te vinden in de nationale of regionale arbeidsveiligheidswetgeving en richtlijnen. Het is ook aan te raden om contact op te nemen met een lokale veiligheidsexpert of overheidsinstantie.

Wat zijn de gevolgen van het niet naleven van de hoogte-eisen voor valbeveiliging?

Dit kan leiden tot ernstige ongevallen en verwondingen. Daarnaast kunnen er wettelijke gevolgen zijn, zoals boetes of andere sancties.

Hoe zit het met werken op lagere hoogtes? Is valbeveiliging dan niet nodig?

Ook bij lagere hoogtes kan er een risico op letsel bestaan. Het is belangrijk om een risicobeoordeling uit te voeren en te bepalen of valbeveiliging of andere veiligheidsmaatregelen nodig zijn.