Valbeveiliging plat dak

Voor een veilige situatie op ieder plat dak

 • Maakt veilig werken op hoogte een zekerheid
 • Diverse mogelijkheden afhankelijk van de situatie op hoogte
 • Zowel beschikbaar voor permanente als tijdelijke oplossing
Bas Mol Salesmanager Benelux
bmol@vtdn.nl
+31 (0) 321 – 387 010
Offerte aanvragen
 • Gratis advies op locatie
 • 24/7 storingsdienst beschikbaar
 • 10 jaar garantie met ons onderhoudscontract
 • Een van de uitgebreidste assortimenten van Nederland
 • Oplevering gemiddeld binnen 4 weken

ormin_logo
sewrvatius_logo
skylift_logo
valbeveiliging plat dak-3

Mogelijkheden valbeveiliging plat dak

 • Kabelsystemen
 • Hekwerken
 • Ankerpunten
 • Overstapbordessen
 • Mobiele Ankers
Bel direct: 032 - 1387010

Afhankelijk van het soort dak, de ruimte die er is, welke werkzaamheden er uitgevoerd moeten worden en hoe vaak u op het dak bent, kunt u voor een bepaalde valbeveiliging voor een plat dak kiezen. Er kan bijvoorbeeld onderscheid gemaakt worden tussen permanente en tijdelijke valbeveiliging.

valbeveiliging plat dak

Kabelsysteem

Bij een kabelsysteem kan gekozen worden voor permanente of tijdelijke valbeveiliging op uw platte dak. Bij VTD kunt u onder andere kiezen voor de Kee Anchor-serie of een lijnsysteem. Op het dak wordt hierbij een systeem bevestigd of een ankerpunt geplaatst. Hieraan kunt u zichzelf koppelen met behulp van een vallijn en een veiligheidsharnas. U heeft bij een kabelsysteem de vrijheid om langs de dakrand te bewegen. Een segment bestaat uit 12 meter. Door meerdere aaneengesloten segmenten te maken komt er een vrij
loop langs de dakrand zonder je te los te hoeven koppelen.

valbeveiliging plat dak-1

Hekwerken

De eerste optie van VTD zijn diverse hekwerken, waarvan de Topfix, Keeguard en Premium voorbeelden zijn. Deze hekwerken worden op het dak bevestigd rondom de rand van het dak. Met behulp van industriële stalen KeeKlamp buiskoppelingen kunnen de hekwerken overal worden gemonteerd. Dit maakt de systemen zeer flexibel in opbouw. Met de Kee Klamp zijn de hekwerken snel en veilig op te bouwen om uw dak veilig te maken om op te werken. Met dit systeem is er voor ieder dak een passend hekwerk te maken.

Bel direct: 032 - 1387010
valbeveiliging plat dak-2

Ankerpunten plat dak

Bij ankerpunten kunt u kiezen voor permanente en tijdelijke valbeveiliging bij een plat dak. Bij VTD kunt u kiezen voor meerdere ankerpunten, namelijk de Weightanka en borgpunt Type Kee Line II. Ieder ankerpunt heeft zo zijn eigen voordelen, zo is de Weightanka heel eenvoudig te monteren en beschadigt het uw dak niet en is de Type Kee Line II geschikt voor alle type daken. Op platte daken is er vaak meer dan voldoende ruimte om ankerpunten te bevestigen.

bas-mol-vtdn
Bas Mol Salesmanager Benelux
bmol@vtdn.nl
+31 (0) 321 – 387 010

Valbeveiliging voor platte daken?

Omdat er verschillende soorten valbeveiliging plat dak zijn, is het begrijpelijk dat u niet precies weet welke valbeveiliging u nodig hebt voor uw dak. Neem contact met ons op voor een gedegen advies van een expert. Veilig het dak op gaan, dat is wat telt en daar kan VTD u gegarandeerd bij helpen, of het nou om permanente of tijdelijke valbeveiliging op een plat dak gaat.

valbeveiliging plat dak-7

Veilige en onveilige zones op platte daken

 • Veilige zone: In de veilige zone kan er zonder valbeveiliging gewerkt worden. De veilige zone begint vanaf 4 meter van de dakrand en andere openingen in het dak waar valgevaar is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lichtkoepel.
 • Kritische zone: Dan is er de kritische zone, die loopt van 2 tot 4 meter vanaf de dakrand en andere openingen. Deze zone mag betreden worden wanneer er duidelijke markeringen geplaatst zijn, bijvoorbeeld een contrasterend lint, looppad of signaalplaatjes. Hier mag gewerkt worden, mits deze is beveiligd. Zodra er gewerkt wordt is valbeveiliging verplicht.
 • Onveilige/gevaarlijke zone: De onveilige zone is de ruimte tot 2 meter vanaf de dakrand. In deze zone is het verplicht om valbeveiliging te gebruiken.

  Het is dus afhankelijk van waar u op het dak moet zijn, of en welke valbeveiliging verplicht is.
valbeveiliging plat dak-6

Wetgeving valbeveiliging plat dak

Bij bouwwerkzaamheden die op een hoogte van 2,5 meter of meer uitgevoerd moeten worden, is valbeveiliging verplicht. Artikel 3.16: voorkomen valgevaar hoort hierbij. Op een plat dak gaat het er specifiek om dat valbeveiliging nodig is wanneer u op minder dan 4 meter van de dakrand bent. De veiligheid dient gewaarborgd te worden door iedereen die op het dak aanwezig is. Veilig werken op platte daken doe je dus samen.

bas-mol-vtdn
Bas Mol Salesmanager Benelux
bmol@vtdn.nl
+31 (0) 321 – 387 010

Direct persoonlijk contact met VTD.

VTD Nederland is gespecialiseerd in de levering, inspecteren, opnemen en het installeren van valbeveiliging. Wij richten werkplekken op hoogte in.

Veelgestelde vragen

Er zijn diverse producten die worden ingezet als valbeveiliging. Enkele voorbeelden zijn:

Hoe weet ik welk type valbeveiliging ik nodig heb?

Voor meer informatie over de type valbeveiliging kunt u gerust contact opnemen met VTD, wij kunnen u telefonisch en op locatie adviseren.

Aan welke normeringen moet ik als bedrijf aan voldoen?

Als VTD Nederland BV voldoen wij aan de ISO9001 en hebben volledige VCA met een speciale scope op de valbeveiliging.

Wat kan ik doen om het werken op hoogte veiliger te maken?

De eerste vraag zal zijn of er geen andere oplossingen zijn om op het dak te moeten werken. Hierna gaan we kijken naar de frequentie waarop het dak betreden gaat worden. Hierop zal een advies volgen waardoor er veilig gewerkt kan worden.

In welke situaties is valbeveiliging verplicht?

Valbeveiliging is verplicht bij werkzaamheden boven de 2,5 meter. Mocht u bijv. een airco installatie, zonnepanelen of warmtepomp op het dak hebben moet hier onderhoud aan gepleegd worden.
Op dit moment verschaft u een werkplek en dient de persoon zijn werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren.

Wat is het verschil tussen individuele en collectieve valbeveiliging?

Het verschil tussen collectieve en individuele zit hem eigenlijk al in de naam. Collectieve valbeveiliging is geschikt voor meerdere personen, denk aan bijvoorbeeld hekwerken. Hier zijn geen persoonlijke beschermingsmiddelen nodig, zoals een verstelbare leeflijn en harnas. Bij individuele/persoonlijke valbeveiliging is de persoon zelf beveiligd. Denk aan een RVS-kabelsysteem of losse borgpunten. Bij individuele valbeveiliging zijn persoonlijke beschermingsmiddelen wel nodig.