Valbeveiliging dak

Creëer te allen tijde een veilige situatie op hoogte met valbeveiliging

  • In te zetten op ieder type dak
  • Voldoet aan alle wettelijke eisen
  • Voor permanente of mobiele plaatsing
vtd-valbeveiliging-home-banner-1
vtd-valbeveiliging-home-banner-2 vtd-valbeveiliging-home-banner-3
Gratis advies op locatie
24/7 storingsdienst beschikbaar
10 jaar garantie met ons onderhoudscontract

Hoe gaan we te werk?

1. Aanvraag

Zodra de aanvraag bij ons binnen komt, pakt de binnendienst deze bij ons op en nemen we binnen 24 uur op de gewenste manier contact met u op.

2. Advies

Tijdens het gesprek bepalen we samen of er een opname op locatie moet komen of dat we dit intern kunnen aanbieden.

3. Offerte

Binnen een week wordt er een offerte op maat aangeleverd.

4. Levering & installatie

Bij goedkeuring en maken we in overleg een tijdsplanning voor alle werkzaamheden. Wij zorgen voor de levering en plaatsing van de producten bij u op locatie.

5. Oplevering

Als alles geleverd en geïnstalleerd is kunt u veilig aan de slag met uw project op hoogte.

bas-mol-vtdn
Bas Mol Salesmanager Benelux
bmol@vtdn.nl
+31 (0) 321 – 387 010
Offerte aanvragen
  • Gratis advies op locatie
  • 24/7 storingsdienst beschikbaar
  • 10 jaar garantie met ons onderhoudscontract
  • Een van de uitgebreidste assortimenten van Nederland
  • Oplevering gemiddeld binnen 4 weken
muurborgpunt-vtd-nederland (2)

Valbeveiliging voor veilig werken

Als werk- of opdrachtgever bent u wettelijk verplicht om werknemers een veilige werkomgeving te bieden. Bij werkzaamheden op meer dan 2,5 meter hoogte is dit zelfs van levensbelang in verband met valgevaar. Tijd om aan valbeveiliging dak te denken, want u bent aansprakelijk als het onverhoopt misgaat en u onvoldoende veiligheidsmaatregelen heeft getroffen.

Met de juiste dak valbeveiliging van VTD kan er veilig op hoogte gewerkt worden, bijvoorbeeld tijdens reparatie van het dak of onderhoud aan diverse installaties. Welke vorm van valbeveiliging dak de beste keus voor uw situatie is, is afhankelijk van een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan het type dak, de aard en frequentie van de werkzaamheden op hoogte en de inrichting van het dak.

Valbeveiliging voor ieder type dak

VTD heeft de juiste valbeveiliging voor ieder type dak, plat of schuin. Zo kan er altijd veilig gewerkt worden op hoogte. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor permanente of juist mobiele valbeveiliging dak, en voor een collectieve oplossing of middelen voor individuele valbescherming. Wij bepalen samen met u aan de hand van uw wensen en de wettelijke vereisten wat de beste valpreventie is voor uw situatie.

Bij een plat dak is er veel mogelijk op het gebied van valbeveiliging en de beste optie is afhankelijk van het type werkzaamheden en de frequentie daarvan. Voorbeelden van valbescherming op een plat dak zijn hekwerken, lijnsystemen en ankerpunten (permanent of mobiel).

Waar valbeveiliging op een plat dak standaard is, krijgt u ook bij het werken op een schuin dak te maken met valgevaar waar u voorzorgsmaatregelen tegen moet nemen. Hiervoor hebben we daarom ook diverse valbeveiligingsoplossingen, zoals ladderhaken, ankerpunten, kabelsystemen of bordessen, al dan niet gecombineerd.

hekwerk-vtd-nederland (1)

Verschillende soorten valbeveiliging voor daken

  • Ankerpunten: een ankerpunt, ook wel borgingspunt genoemd, is een bevestigingspunt voor een werklijn of leeflijnsysteem. Zowel permanent als mobiel verkrijgbaar.
  • Trappen en ladders: om op een veilige manier verschillende niveaus van het dak te kunnen bereiken is er klimmateriaal nodig. Denk bijvoorbeeld aan staande ladders, vaste gevelladders en kooiladders.
  • Ladderborging: een ladderborging zorgt ervoor dat een ladder stevig en dus veilig tegen een dakrand kan worden opgesteld.
  • Dakhekken: dakhekken vallen onder collectieve valbeveiliging. Veiligheidshekwerk kan (vrijstaand) langs de dakrand geplaatst worden, of bijvoorbeeld rondom een lichtkoepel.
  • Kabelsystemen: een kabelsysteem bestaat uit een kabel die tussen twee of meer ankerpunten wordt gespannen. Het systeem is te gebruiken om aan te lijnen.
  • Mobiele systemen: mobiele valbeveiliging maakt gebruik van een verplaatsbaar ankerpunt. Ideaal voor kortdurende werkzaamheden op hoogte en voor daken waar een permanente opstelling niet mogelijk is. Deze zijn ook te gebruiken met staalkabel of voor rope access.
bas-mol-vtdn
Bas Mol Salesmanager Benelux
bmol@vtdn.nl
+31 (0) 321 – 387 010

Meer weten over valbeveiliging?

Wilt u meer weten over valbeveiliging dak? Bij VTD bent u aan het juiste adres voor deskundige informatie en advies over valbeveiliging. Neem vandaag nog contact op met één van onze experts.

toegangsplatformen-vtd-nederland (4) looppaden-voor-daken-vtd-nederland (8)

Wetgeving valbeveiliging

De Arbowet, het Bouwbesluit, het Arbobesluit, de ARBO catalagus platte daken; op verschillende plekken zijn besluiten en normen vastgelegd die te maken hebben met valbeveiliging. Als eigenaar van een gebouw bent u aansprakelijk als er onverhoopt een incident plaatsvindt en u niet heeft gezorgd voor afdoende valbeveiliging op het dak. Of het nu gaat om collectieve of individuele valbeveiliging.

De belangrijkste vereisten voor het voorkomen van valgevaar worden genoemd in artikel 3.16 van het Arbeidsomstandighedenbesluit, met een aanvulling in artikel 7.23. Zo valt er in artikel 3.16 bijvoorbeeld te lezen: “Bij het verrichten van arbeid waarbij valgevaar bestaat is zo mogelijk een veilige steiger, stelling, bordes of werkvloer aangebracht of is het gevaar tegengegaan door het aanbrengen van doelmatige hekwerken, leuningen of andere dergelijke voorzieningen.”

In dit artikel staat daarnaast dat indien het om welke reden dan ook niet mogelijk is om deze voorzieningen aan te brengen, er uitgeweken kan worden naar bijvoorbeeld veiligheidsgordels. Goed om te weten: maatregelen die gericht zijn op collectieve bescherming (bijvoorbeeld hekwerk), hebben voorrang op maatregelen gericht op bescherming van een individu.

De valbeveiliging dak van VTD voldoet aan de wettelijke normen die gesteld worden aan dit type beveiliging. Dankzij onze jarenlange ervaring kunnen wij u goed adviseren over de beste oplossing voor uw situatie.

Verschil collectieve en individuele valbeveiliging

U vraagt zich misschien af wat het verschil is tussen collectieve en individuele valbeveiliging en of het een het ander uitsluit. Het antwoord op de laatste vraag is ‘nee’, er is een combinatie van deze verschillende vormen valbeveiliging dak mogelijk indien de situatie hierom vraagt.

Collectieve valbescherming neemt het valgevaar weg voor alle mensen die op een dak werken. Een voorbeeld hiervan is een hekwerk/borstwering, dat op een plat dak toegepast kan worden. Individuele valbeveiliging beschermt één persoon tegen vallen, zoals kabelsystemen en permanente of mobiele ankerpunten.

Er zijn een aantal factoren die bepalen welke vorm van valbeveiliging dak het beste is voor uw situatie. Hierbij spelen onder andere het type dak, het soort werkzaamheden en de frequentie daarvan een rol. Daarnaast komen ook de componenten esthetiek, wettelijke veiligheidsnormen en budget kijken bij het maken van uw keuze.

mobiele-veiligheidskooi-vtd-nederland (2)

Advies valbeveiliging daken

Het moge duidelijk zijn dat iedere situatie vraagt om valbeveiliging dak op maat. Zo is een permanent hekwerk op een plat dak dat maar enkele keren per jaar betreden wordt misschien ietwat overdreven. Tegelijkertijd wilt u ook geen enkel risico met betrekking tot valgevaar lopen. VTD geeft u graag advies over de mogelijkheden voor valbeveiliging, op basis van onze jarenlange ervaring, kennis en de actuele veiligheidsnormen.

bas-mol-vtdn
Bas Mol Salesmanager Benelux
bmol@vtdn.nl
+31 (0) 321 – 387 010

Direct persoonlijk contact met VTD.

VTD Nederland is gespecialiseerd in de levering, inspecteren, opnemen en het installeren van valbeveiliging. Wij richten werkplekken op hoogte in.

Veelgestelde vragen

Er zijn diverse producten die worden ingezet als valbeveiliging. Enkele voorbeelden zijn:

Hoe weet ik welk type valbeveiliging ik nodig heb?

Voor meer informatie over de type valbeveiliging kunt u gerust contact opnemen met VTD, wij kunnen u telefonisch en op locatie adviseren.

Aan welke normeringen moet ik als bedrijf aan voldoen?

Als VTD Nederland BV voldoen wij aan de ISO9001 en hebben volledige VCA met een speciale scope op de valbeveiliging.

Wat kan ik doen om het werken op hoogte veiliger te maken?

De eerste vraag zal zijn of er geen andere oplossingen zijn om op het dak te moeten werken. Hierna gaan we kijken naar de frequentie waarop het dak betreden gaat worden. Hierop zal een advies volgen waardoor er veilig gewerkt kan worden.

In welke situaties is valbeveiliging verplicht?

Valbeveiliging is verplicht bij werkzaamheden boven de 2,5 meter. Mocht u bijv. een airco installatie, zonnepanelen of warmtepomp op het dak hebben moet hier onderhoud aan gepleegd worden.
Op dit moment verschaft u een werkplek en dient de persoon zijn werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren.

Wat is het verschil tussen individuele en collectieve valbeveiliging?

Het verschil tussen collectieve en individuele zit hem eigenlijk al in de naam. Collectieve valbeveiliging is geschikt voor meerdere personen, denk aan bijvoorbeeld hekwerken. Hier zijn geen persoonlijke beschermingsmiddelen nodig, zoals een verstelbare leeflijn en harnas. Bij individuele/persoonlijke valbeveiliging is de persoon zelf beveiligd. Denk aan een RVS-kabelsysteem of losse borgpunten. Bij individuele valbeveiliging zijn persoonlijke beschermingsmiddelen wel nodig.