Werken op hoogte
Vallen van hoogte is een van de meest voorkomende oorzaken van arbeidsongevallen. Om deze ongelukken te voorkomen, is het belangrijk dat er maatregelen genomen worden om dit risico te verlagen. Daarom is het belangrijk om te weten wat de risico’s zijn en wat de beste manier is om deze te vermijden.
Wet- en regelgeving voor werken op hoogte
Om de risico’s te beperken zijn er verschillende wettelijke regels en richtlijnen. Zo is er de Arbowet. Deze wet stelt dat werkgevers moeten voldoen aan de regel voor veiligheid en gezondheid, inclusief het voorkomen van vallen van hoogte. Daarnaast zijn er ook richtlijnen, zoals de ARBO-catalogus platte daken en de NEN- EN-14122-4, die specifiek gericht zijn op het werken op hoogte.
Tips voor het werken op hoogte
Het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen als u op hoogte werkt. Hieronder staan enkele tips die u kunt gebruiken om het werken op hoogte veiliger te maken.
1. Zorg voor een training voor werknemers die werken op hoogte
Een belangrijke tip is om te zorgen dat werknemers die op hoogte werken, goed getraind zijn. In deze trainingen leren werknemers hoe zij zich op een veilige manier kunnen bewegen op hoogte en hoe zij het risico op vallen kunnen beperken..
2. Zorg voor een opgeruimde werkplek
Een opgeruimde werkplek is belangrijk als u op hoogte werkt. Door de werkplek op te ruimen, vermindert u het risico op ongelukken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er geen obstakels zijn die u in de weg kunnen staan zoals gereedschappen.
3. Werk alleen met goedgekeurde gereedschappen
Het is belangrijk om alleen te werken met goedgekeurde gereedschappen en materialen. Het risico op ongelukken is namelijk groter als er wordt gewerkt met gereedschappen of materialen die niet goedgekeurd zijn. Zorg er dus voor dat u alleen gereedschappen en materialen gebruikt die voldoen aan de veiligheidsnormen.
Voorzorgsmaatregelen en redding en evacuatie
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom is het verstandig om voorzorgsmaatregelen te treffen om het risico op vallen te beperken. Een effectieve manier om dit te doen is door valbeveiliging te gebruiken tijdens het werken op hoogte. Valbeveiliging is een systeem dat ontworpen is om valgevaar te voorkomen door middel van een veiligheidslijn of anker.
Welke soorten valbeveiliging zijn er?
Er zijn verschillende soorten valbeveiliging, afhankelijk van de omstandigheden waarin u werkt. Bij VTD bieden wij valbeveiliging aan voor gebouwen, daken en platte daken. Onze oplossingen zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat u altijd veilig kunt werken op hoogte.
Valbeveiliging bij VTD
Het werken op hoogte kent veel risico’s. Om deze risico’s te vermijden, is het belangrijk dat u maatregelen neemt, zoals het gebruik van valbeveiliging. Bij VTD bieden wij verschillende soorten valbeveiliging aan, zoals valbeveiliging voor gebouwen, daken en platte daken. Door onze oplossingen kunt u er zeker van zijn dat u veilig kunt werken op hoogte.
Laatste berichten

Direct persoonlijk contact met VTD.
VTD Nederland is gespecialiseerd in de levering, inspecteren, opnemen en het installeren van valbeveiliging. Wij richten werkplekken op hoogte in.