Valbeveiliging verplicht in hoogwerker
Hoogwerkers zijn essentiële machines in de bouw- en industriële sector. Ze worden gebruikt voor het uitvoeren van vele taken, zoals het repareren van daken, het verven van gebouwen, het plaatsen van satelieten en het vervangen van lampen. Maar omdat deze machines zo hoog komen, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom is het belangrijk dat werknemers die werken in hoogwerkers voorzien zijn van de juiste veiligheidsmaatregelen. Een van deze maatregelen is het gebruik van valbeveiliging. Maar is het gebruik van valbeveiliging verplicht in een hoogwerker?
Is valbeveiliging verplicht in een hoogwerker? – het antwoord
Het korte en simpele antwoord is nee, valbeveiliging is niet verplicht in hoogwerkers. Volgens de Arbeidsomstandighedenwet (ARBO Centrum, 2023) is het de verantwoordelijkheid van de werkgever om ervoor te zorgen dat de werkomstandigheden veilig zijn. Dit betekent dat de werkgever de werknemers mag verplichten om valbeveiliging te dragen. Maar vanuit de wet gezien is het dus niet verplicht. Uit ervaring weten wij dat het wel verstandig is om je werknemers veilig naar hoge hoogtes te brengen.
Waarom is valbeveiliging niet verplicht in een hoogwerker?
Hoogwerkers zijn uitgerust met een werkbak, die minimaal 1.10 meter hoog is. Als gevolg hiervan wordt er geen valgevaar gezien in het werken in een hoogwerker. De werkbak biedt ook een veilige omgeving voor de operator. Hoewel dit de risico’s vermindert, is het toch verstandig om valbeveiliging te dragen als u op een hoogwerker werkt.
Is valbeveiliging wel verstandig in een hoogwerker?
In de vorige alinea is het al kort benoemd. Het is niet verplicht om valbeveiliging te dragen in een hoogwerker, maar het is wel sterk aanbevolen. Dit komt omdat er toch risico’s zijn verbonden aan het werken in een hoogwerker. Bijvoorbeeld, als een operator buiten de werkbak moet werken, of als hij of zij met een machine werkt die is uitgerust met een lange arm. Als er geen valbeveiliging wordt gebruikt, kan een val uit de hoogwerker leiden tot ernstig letsel of zelfs erger.
Welke soorten valbeveiliging gebruiken in een hoogwerker?
Er zijn verschillende soorten valbeveiliging die geschikt zijn voor het werken in een hoogwerker. De meest voorkomende is een harnasgordel, die wordt gedragen door de operator. Er zijn ook andere soorten valbeveiliging, zoals vangnetten, staalkabels en valarrestoren. Al deze producten zijn ontworpen om de gevolgen van een val uit een hoogwerker te verminderen.
Wetgeving rondom valbeveiliging
Hoewel valbeveiliging niet verplicht is in een hoogwerker, bevelen de fabrikanten deze wel aan. Als er een ongeluk gebeurd terwijl er geen valbeveiliging is gebruikt, kan dit problemen opleveren met de verzekering. Daarnaast bestaan er ook wetten die betrekking hebben op het keuren van valbeveiliging.
Valbeveiliging van VTD voor hoogwerkers
Bij VTD krijgt u de beste valbeveiliging! Onze producten staan bekend om hun hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en veiligheid. We bieden harnasgordels, vangnetten, staalkabels en valarrestoren die volledig voldoen aan de meest strikte veiligheidsnormen. Gemaakt van de beste materialen, zult u een betrouwbare en veilige beveiliging krijgen voor elke situatie. Kies voor uw veiligheid, kies voor VTD.