Valbeveiliging vanaf welke hoogte
Valbeveiliging is een belangrijk onderdeel van veilig werken op hoogte. Wanneer er gewerkt wordt op hoogte, is het essentieel om ervoor te zorgen dat er veilig gewerkt wordt. In Nederland is het verplicht om valbeveiliging te dragen vanaf een hoogte van 2,5 meter. In sommige gevallen kan de werkgever aansprakelijk gesteld worden wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van valbeveiliging. Er kunnen zware ongelukken komen als er geen gebruik gemaakt wordt van valbeveiliging op hoogte. In deze blog gaan we dieper in op valbeveiliging op hoogte zodat jij deze ongelukken kan voorkomen en altijd veilig te werk kan gaan.
Wanneer is valbeveiliging verplicht?
Valbeveiliging is wettelijk verplicht vanaf 2,5 meter. Ook wanneer je werkt bij situaties met een verhoogd risico op een val, lager dan 2,5 meter, is het verplicht om valbeveiliging te dragen. Dit heeft de Nederlandse overheid vastgelegd in Arbobesluit 3.16
De risico’s van geen gebruik van valbeveiliging op hoogtes
Als je valbeveiliging niet gebruikt, loop je een groot risico. Het risico bestaat dat je letsel oploopt of zelfs overlijdt. In de meeste situaties is de werkgever aansprakelijk. Om deze redenen is er gekozen voor verplichte valbeveiliging vanaf 2,5 meter.
Veel ondernemers kiezen ervoor om te besparen op valbeveiliging en vertrouwen op hun eigen nuchtere verstand. Dit kan bij een ongeval mentaal en financieel voor veel problemen zorgen binnen het bedrijf.
Daarom is het belangrijk om een Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) op te stellen. Hierin worden veiligheidsvragen beantwoord zoals:
● Welke risico’s zijn er
● Waar wordt er gewerkt?
● Hoeveel werknemers zijn actief en hoe vaak in de week?
● Op welke hoogte wordt er gewerkt?
Valbeveiliging en wetgeving
Valbeveiliging is wettelijk verplicht vanaf 2,5 meter. Werkgevers en gebouweigenaren kunnen aansprakelijk gesteld worden als er geen valbeveiliging gedragen wordt. Valbeveiliging is een verplichting in de bouwsector om te voorkomen dat mensen die aan het werk zijn vallen. Er zijn verschillende wetten en regelgevingen die de bouwsector moeten helpen bij het voorkomen van valongevallen. Dit betekent dat er regels zijn die eisen dat bouwbedrijven veiligheidsmateriaal gebruiken zoals steigers, hekken, veiligheidsnetten en vangnetten. Ook moeten er bepaalde veiligheidsmaatregelen worden genomen om te voorkomen dat werknemers uit balans komen of in situaties terechtkomen waarin zij zichzelf pijn kunnen doen.
Welke soorten valbeveiliging zijn er?
Er zijn twee soorten valbeveiliging: collectieve valbeveiliging en individuele valbeveiliging.Collectieve valbeveiliging is een vorm van beveiliging die ervoor zorgt dat mensen die de kans lopen van een hoogte te vallen, kunnen worden beschermd.Individuele valbeveiliging is weer gefocust om het individu te beschermen op hoogte. Meer hierover vind je hieronder.
Collectieve valbeveiliging
Collectieve valbeveiliging is bedacht om een omgeving valbestendig te maken, zoals wanneer werknemers op grote hoogte werken. Dit omvat vaak het gebruik van beveiligingsapparatuur, zoals platforms, veiligheidsnetten en lijnsystemen. Collectieve valbeveiliging is een manier om de veiligheid te vergroten bij het werken op hoogte en moet worden gebruikt om persoonlijke valbeveiliging te vervangen. Voorbeelden van collectieve valbeveiliging zijn veiligheidsnetten die in een bouwput worden geïnstalleerd om mensen te beschermen als ze vallen. Steigers die worden gebruikt voor het lopen op schuine en platte daken en ook vangnetten die onder kranen worden geïnstalleerd om te voorkomen dat materialen of mensen naar beneden vallen. Collectieve valbeveiliging is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat werknemers op een veilige manier kunnen werken op hoogte.
Individuele valbeveiliging
Individuele valbeveiliging is een systeem dat is ontworpen om te voorkomen dat mensen uit grote hoogtes vallen. Het bestaat uit een aantal elementen die samenwerken om de veiligheid van de gebruiker te garanderen. Deze elementen variëren van een veiligheidsgordel tot een valsensor. Het doel is om de veiligheid van de gebruiker te garanderen door te voorkomen dat ze uit hoge gebouwen, schoorstenen of andere hoogtes vallen.
Een veiligheidsgordel is het meest voorkomende element van individuele valbeveiliging. Deze gordel is vastgemaakt aan de gebruiker en aan een veiligheidslijn. De lijn is verbonden met een ankerpunt dat op een stevig ondergrond is bevestigd, zodat de gebruiker niet kan vallen.
Een valsensor is een ander element van individuele valbeveiliging. De sensor detecteert als de gebruiker begint te vallen en stuurt een seintje naar de ankerpunt. De ankerpunt reageert door de lijn uit te rekken, waardoor de gebruiker wordt gestopt voor hij of zij de grond bereikt.
Andere elementen van individuele valbeveiliging zijn: lijn slakken, klittenband, lijngeleiders, karabijnsloten en anti-valkoorden. Al deze elementen werken samen om de gebruiker te beschermen en te voorkomen dat hij of zij vallen.
Hoe werkt valbeveiliging?
Valbeveiliging moet gedragen worden door iedereen die op hoogte werkt en de bedoeling is om je te beschermen wanneer je valt. Er zijn meerdere soorten valbeveiliging die op verschillende manieren werken, maar ze hebben allemaal als doel om een ongeluk te voorkomen. Voor meer info hierover kun je je vragen stellen aan de experts van VTD.
Valbeveiliging van VTD
Valbeveiliging vanaf welke hoogte is een belangrijk onderwerp in de bouwsector. Om je te beschermen tegen de risico’s van werken op hoogte is het verplicht om valbeveiliging te dragen vanaf 2,5 meter en in situaties met een verhoogd risico. Wij bij VTD helpen je graag met veilig werken op hoogte. Wij bieden meerdere producten die bijdragen aan een veilige werk omgeving op alle hoogtes. Hierdoor kan jij je werknemers veilig en gerust aan het werk zetten en onnodige ongelukken voorkomen. Kijk hier hoe wij jou kunnen helpen!