Keuren valbeveiliging

Werken in een veilige omgeving is belangrijk, een goedgekeurde valbeveiliging speelt hier een grote rol in. Het is verplicht om uw valbeveiliging minstens één keer per jaar te laten keuren door een erkend keuringsbedrijf. Uw valbeveiliging moet namelijk voldoen aan de Nederlandse normen. In dit blogartikel zal worden uitgelegd waarom het keuren van valbeveiliging zo belangrijk is, wat de eisen zijn aan valbeveiliging en wanneer u uw valbeveiliging het best kan laten keuren.

Waarom valbeveiliging laten keuren?

Het jaarlijks laten keuren van uw valbeveiliging is van belang om de kwaliteit van de valbeveiliging te waarborgen. De Nederlandse bouwregelgeving (BPM) stelt eisen aan valbeveiliging en heeft een aantal NEN-EN normen opgesteld waaraan de valbeveiliging moet voldoen. Om te voldoen aan deze eisen, moet de valbeveiliging gekeurd worden door een erkend keuringsbedrijf.

Wat zijn de eisen aan valbeveiliging?

Er zijn verschillende eisen waaraan de valbeveiliging moet voldoen. Zo moet de valbeveiliging voldoen aan de NEN-EN normen, deze staan beschreven in de NEN-EN 365 regeling en ARBO-catalgus platte daken. Deze regeling bevat afspraken over de kwaliteit en de veiligheid van de valbeveiliging. Daarnaast moet de valbeveiliging ook voldoen aan de wetgeving van de BPM.

Waar wordt allemaal naar gekeken bij het keuren van valbeveiliging?

Bij het keuren van valbeveiliging wordt gekeken naar de algemene staat van de valbeveiliging. Zo wordt er gecontroleerd of de valbeveiliging schoon is, of het materiaal goed is en of er geen schade is aan de stiksels en naden. Ook wordt er gekeken naar de juist afmetingen van de valbeveiliging en of het materiaal geschikt is voor het doel waarvoor de valbeveiliging gebruikt wordt. Wanneer de valbeveiliging aan al deze eisen voldoet, wordt deze goedgekeurd.

Wanneer moet ik mijn valbeveiliging laten keuren?

Zoals hierboven benoemd, is het laten keuren van uw valbeveiliging dus van groot belang. Daarom is het verplicht om uw valbeveiliging minstens één keer per jaar te laten keuren. Maar, er zijn ook situaties waarin het raadzaam is om uw valbeveiliging extra te laten keuren. Als uw valbeveiliging bijvoorbeeld intensief wordt gebruikt of als er een val is geweest op de werkplaats, is het aan te raden om uw valbeveiliging een keer extra te laten keuren.

Is de keuring van valbeveiliging verplicht?

Ja, het is verplicht om uw valbeveiliging te laten keuren. Wanneer u uw valbeveiliging niet laat keuren, kan u als bedrijf aansprakelijk gehouden worden.

Hoe kan de schade aan valbeveiliging ontstaan?

Schade aan valbeveiliging kan op verschillende manieren ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan intensief gebruik van de beveiliging, langdurig blootstelling aan UV-straling of slechte omstandigheden. Daarom is het belangrijk om uw valbeveiliging regelmatig te laten keuren om schade te voorkomen.

Hoe gaat de keuring in zijn werk bij VTD?

Het keuren van valbeveiliging is dus belangrijk om de veiligheid op de werkplaats te waarborgen. VTD is een erkend keuringsbedrijf dat u kan helpen bij het keuren van uw valbeveiliging. We keuren uw beveiliging volgens de NEN-EN 365 regeling. Vervolgens bieden we u een volledig rapport aan met daarin de resultaten van de keuring en informatie over de staat van de valbeveiliging.

Uw valbeveiliging regelmatig laten controleren is van groot belang. Zo zorgt u ervoor dat uw valbeveiliging voldoet aan de wetgeving van de BPM en dat uw werkplek zo veilig mogelijk blijft. VTD helpt u graag bij het keuren van uw valbeveiliging. Neem contact met ons op voor meer informatie over onze keuringen.

bas-mol-vtdn
Bas Mol Salesmanager Benelux
bmol@vtdn.nl
+31 (0) 321 – 387 010

Direct persoonlijk contact met VTD.

VTD Nederland is gespecialiseerd in de levering, inspecteren, opnemen en het installeren van valbeveiliging. Wij richten werkplekken op hoogte in.