TRA uitvoeren - alles wat je moet weten

Een Taak Risico Analyse (TRA) is een belangrijke stap om meer zekerheid en veiligheid op de werkvloer te creëren. Maar hoe voer je een TRA uit? Wat zijn de voordelen van een TRA? En wat is de aanpak van VTD voor TRA’s? In dit blogartikel vertellen wij je meer over het uitvoeren van een TRA.

Wat is een TRA – Taak Risico Analyse?

Een TRA is een manier om de potentiële risico’s en gevaren te identificeren die verbonden zijn aan een bepaalde taak of activiteit. Het doel is om de risico’s te verminderen en de veiligheid te vergroten. Om een TRA uit te voeren, moeten er eerst een aantal dingen worden bepaald, zoals mogelijke gevaren, potentiële risico’s en de kans dat deze risico’s zich voordoen. Daarnaast moeten er ook oplossingen worden bedacht om deze risico’s te verminderen.

Waarom een TRA maken?

Een TRA is een waardevolle tool om risico’s te identificeren en te verminderen. Door een TRA uit te voeren, kun je de veiligheid en het welzijn van je personeel verbeteren en worden mogelijke risico’s op bijvoorbeeld het dak geïdentificeerd en verminderd. Daarnaast kan een TRA ook helpen om tijd, geld en energie te besparen door risico’s en gevaren te herkennen voordat deze zich voordoen. Alleen valbeveiliging voor het dak is dus niet het enige wat belangrijk is voordat je aan een nieuwe klus begint.

Wat zijn de belangrijkste doelen van een TRA?

De belangrijkste doelen van een TRA zijn het herkennen en verminderen van mogelijke gevaren. Daarnaast is een TRA ook waardevol om de veiligheid en het welzijn van personeel te verhogen. Een paar veelvoorkomende risico’s die je met een TRA kan verhelpen, zijn verwondingen, schade aan apparatuur of gebouwen en het verlies van waardevolle informatie.

Wanneer moet je een taak risico analyse uitvoeren?

Een TRA moet altijd worden uitgevoerd voordat er aan een nieuwe grote taak wordt begonnen. Bij een TRA moeten veel verschillende zaken worden meegenomen, zoals het risico dat de taak met zich meebrengt, de kans dat het risico zich voordoet, de gevolgen als het risico zich voordoet en de maatregelen die kunnen worden genomen om het risico te verminderen.

Stappenplan: het uitvoeren van een TRA

Er zijn verschillende stappen die je moet volgen als je een TRA wilt uitvoeren. Deze stappen zijn als volgt:
1. Identificeer de potentiële risico’s van de taak.
2. Bepaal de kans dat deze risico’s zich voordoen.
3. Bepaal de gevolgen van de risico’s.
4. Bepaal de maatregelen die kunnen worden genomen om de risico’s te verminderen.
5. Bepaal of de maatregelen effectief zijn.
6. Voer de maatregelen uit.
7. Evaluatie van de maatregelen.

Hoe voert VTD een TRA uit?

Bij VTD staan veiligheid en welzijn op de werkplek voorop. Daarom voeren we altijd een TRA uit voordat we een taak of activiteit uitvoeren. Bij VTD volgen we de stappen die in de vorige alinea benoemd zijn. Met onze jarenlange ervaring weten wij dat dit de beste manier is om de veiligheid van jouw personeel op de werkvloer te garanderen.

TRA uitvoeren samen met VTD

VTD kan je helpen om een TRA uit te voeren. We beginnen altijd met een voorbereidend gesprek, waarin we de risico’s en gevaren in kaart brengen. Vervolgens stellen we de juiste maatregelen op om deze risico’s te verminderen. We kunnen je ook helpen bij het invoeren van de juiste oplossingen en het evalueren. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.