Tot welke hoogte mag je op een ladder werken?

Tot welke hoogte mag je op een ladder werken? Dat is een vraag die vast en zeker weleens door uw hoofd is geschoten. Werken tot een bepaalde hoogte op een ladder kan tot zekere zin, maar brengt altijd risico’s met zich mee. In deze blog komt u erachter tot welke hoogte u mag werken op een ladder en leert u over de wettelijke richtlijnen. Tot slot geven we u ook wat tips om ongevallen te voorkomen. Lees snel verder. 

Veilig werken in de hoogte: Tot welke hoogte mag je op een ladder werken?

Of u nou een inspecteur, bouwvakker, schilder of dakdekker bent, veiligheid hoort altijd voorop te staan bij het werken op hoogte. “Tot welke hoogte mag je op een ladder werken?” is een cruciale vraag die beantwoord moet worden om ernstige ongevallen te voorkomen. Wij raden u daarom aan om altijd strikte veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Deze kunt u hieronder lezen: 

 • Zorg voor stabiliteit van de ladder;
 • Inspecteer de ladder goed voor de werkzaamheden op eventuele schade en / of gebreken;
 • Kies de meest geschikte ladder qua lengte en maak het uzelf niet te lastig;
 • Stel de ladder correct op in een hoek van 75 graden zodat de kans op ongevallen aanzienlijk verminderd wordt; 
 • Draag ten alle tijden veiligheidskleding wanneer u op hoogte werkt. 

Risico’s van werken op een ladder

Het werken op een ladder brengt verschillende risico’s met zich mee die ernstig letsel kunnen veroorzaken. Enkel van de grootste risico’s van werken op een ladder in de hoogte zijn onder meer: 

Valgevaar

Een van de meest voor de hand liggende risico’s is het gevaar om te vallen. Een ongeluk zit in een klein hoekje en een misstap of een moment van niet opletten kan zo gebeuren. 

Instabiliteit van de ladder

Als de ladder niet goed is vastgezet of als deze beschadigd is, wordt het risico op vallen vergroot. Een stevige ondergrond en het goed vaststellen van de ladder is een must. 

Overbelasting van de ladder

Een ladder ziet er heel stevig en betrouwbaar uit, maar ook een ladder heeft een maximale belasting capaciteit. Wanneer u deze overschrijdt, kan de ladder instorten of inklappen. Dit is gevaarlijk en moet u zien te voorkomen. 

Werken boven uw macht

Tot welke hoogte mag je op een ladder werken? Dat hangt ook een beetje af van hoe groot u bent. Wanneer u constant boven uw macht moet tillen, kan dit leiden tot vervelende blessures. Verder is de werkhouding wanneer u op een ladder werkt niet altijd even correct.

Deze risico’s kunnen stuk voor stuk voorkomen worden wanneer u zich houdt aan de veiligheidsvoorschriften en regelmatig uw ladder controleert. 

Tot welke hoogte mag je op een ladder werken: wat zegt de wet?

Tot welke hoogte mag je op een ladder werken? Om die vraag te beantwoorden moet er een kijkje worden genomen in de wet. De Arbowetgeving, daar waar de regels voor werkgevers en werknemers staan om de gezondheid en veiligheid van werknemers te bevorderen, zegt dat de stahoogte niet hoger mag zijn dan 7,5 meter. Bij voorkeur is dit zelfs maximaal 5 meter. Ook schrijft de wet dat, wanneer de werknemer in staat is om een andere werkplek te kunnen gebruiken, hij/zij deze verplicht is te gebruiken in plaats van een ladder. Een ladder dient als een middel om tot een bepaalde hoogte te kunnen komen en niet als een werkplek. De stahoogte van de ladder wordt gemeten vanaf de voet van de ladder. 

De wetgeving is opgesteld om de veiligheid van werknemers te waarborgen. Hier dient u zich aan te houden. Alle regels omtrent veilig werken op hoogte leest u in artikel 7.23 van het Arbobesluit. Om nog veiliger te kunnen werken, kunt u ook gebruik maken van persoonlijke valbeveiliging. Check hier alle informatie over valbeveiliging hekwerk of veilig werken op hoogte. 

Andere belangrijke regels voor het werken op een ladder

Tot welke hoogte mag je op een ladder werken? Dat is tot een stahoogte van maximaal 7,5 meter. Er zijn natuurlijk ook nog belangrijke andere regels die niet vergeten mogen worden. Welke andere regels dit zijn, leest u hieronder: 

 • De ladder moet officieel gekeurd zijn en voorzien van een keuringssticker; 
 • De tijd dat u mag staan op een ladder is maximaal 2-4 uur per project; 
 • De krachtuitoefening is maximaal 10 kg;
 • De reikwijdte mag nooit meer zijn dan de armlengte.

Veelvoorkomende ongevallen en hoe deze te voorkomen

Tot welke hoogte mag je op een ladder werken is belangrijk om te weten om ongevallen te voorkomen. Werken op ladders brengt namelijk de nodige risico’s met zich mee en is niet voor niets verboden wanneer er een andere werkplek beschikbaar is. 12% van de honderden ongevallen ieder jaar in Nederland houdt er blijvend letsel van over. Veelvoorkomende ongevallen zijn vallen door instabiliteit van de ladder, uitglijden bij het klimmen, letsel door overbelasting of het verkeerd gebruiken van de ladder. 

Om te voorkomen dat u iets overkomt tijdens het werken op hoogte zijn er de volgende tips / maatregelen opgesteld die u kan gebruiken om veilig te werken: 

 • Verzeker stabiliteit van de ladder;
 • Gebruik de ladder altijd correct; 
 • Inspecteer de ladder vóór gebruik;
 • Kies de juiste ladder voor elke aparte taak;
 • Werk op hoge hoogte altijd met valbeveiliging zoals ankerpunten en veiligheidsharnassen;
 • Stel de ladder op in een hoek van 75 graden;
 • Klim de ladder altijd op met het gezicht naar de ladder toe;
 • Zorg voor een stevige ondergrond;
 • Zorg voor een vrije toegang tot de ladder;
 • Tot welke hoogte mag je op een ladder werken? Zorg er in ieder geval voor dat de ladder altijd 1 meter uitsteekt boven de plaats waar het de toegang tot heeft. 

Voorzorgsmaatregelen door werkgever

Naast de verantwoordelijkheden van de werknemer is het ook de taak aan de werkgever om de veiligheid te waarborgen van haar werknemers. Dit omvat het bieden van de juiste middelen, kennis en veiligheidsuitrusting. Bent u een werkgever en wilt u de veiligheid waarborgen van uw werknemers? Lees dan de volgende voorzorgsmaatregelen goed door: 

 • Training verzorgen;
 • Zorg altijd voor geschikte ladders;
 • Veiligheidsuitrusting van hoge kwaliteit, geschikt voor alle werkzaamheden;
 • Naleven van de wet- en regelgeving;
 • Controleer de middelen altijd voor gebruik. 

Verder moet een werkgever altijd maatregelen nemen als een werknemer moet werken op een hoogte van 2,50 meter of meer, wanneer hij/zij risico loopt of wanneer het hoogteverschil geen 2,50 meter is maar het risico groot (werken boven een drukke weg of boven water). Benieuwd hoe u de veiligheid kan waarborgen van uw werknemers? Neem snel een kijkje op dakrandbeveiliging plat dak. 

Nog vragen over tot welke hoogte mag je op een ladder werken? Kom in contact!

Blijft er nog onduidelijkheid na het lezen van deze vlog over de vraag “Tot welke hoogte mag je op een ladder werken? of heeft u andere vragen? Kom in contact met VTD! Wij staan altijd klaar om uw vragen te beantwoorden en advies te geven. Veiligheid op de werkplek is onze prioriteit en VTD helpt u graag daarbij.