Valbeveiliging: wat zijn uw opties?

Veilig werken op hoogte is een topprioriteit in vele sectoren. Of u nu in de bouw werkt, in de industrie, of andere sectoren waar hoogtewerk een dagelijkse realiteit is, het is essentieel om de juiste valbeveiliging opties te kennen en toe te passen. In de loop der jaren zijn er diverse systemen en technologieën ontwikkeld om de veiligheid van werknemers te waarborgen. In dit artikel verkennen we alle soorten valbeveiliging voor uw dak. 

Waarom valbeveiliging?

Valongevallen zijn helaas nog steeds een van de meest voorkomende oorzaken van ernstige arbeidsongevallen. Deze ongevallen kunnen traumatische gevolgen hebben, niet alleen voor het slachtoffer, maar ook voor collega’s die getuige zijn van zo’n val. Werkgevers riskeren niet alleen de gezondheid van hun werknemers, maar ook juridische consequenties en financiële verliezen.

Collectieve valbeveiliging

Collectieve systemen, zoals hekwerken, barrières en leuningen, zijn ontworpen om meerdere mensen tegelijk te beschermen. Ze bieden een fysieke barrière tussen de werknemer en het valgevaar. Omdat ze niet afhankelijk zijn van individuele gebruikers acties, worden ze als zeer betrouwbaar beschouwd. Deze systemen zijn vooral effectief in gebieden waar constant op hoogte wordt gewerkt. 

Persoonlijke valbeveiliging

Naast collectieve valbeveiliging is er ook persoonlijke valbeveiliging. Persoonlijke systemen, zoals harnassen, vereisen meer kennis van de gebruiker. Het juiste gebruik ervan kan levensreddend zijn, maar een onjuiste toepassing kan risico’s met zich meebrengen. Daarom is het essentieel dat medewerkers die deze systemen gebruiken, regelmatig worden getraind en dat de uitrusting frequent wordt geïnspecteerd.

De soorten valbeveiliging

Er zijn dus ontzettend veel soorten valbeveiliging, hieronder worden ze uitgebreid een voor een besproken.

Kabelsysteem

Ten eerste: kabelsystemen. Deze systemen bieden gebruikers de mogelijkheid om zich over een groter gebied te verplaatsen zonder los te koppelen. Dit is vooral handig op locaties zoals daken, waar een werknemer zich vrij moet kunnen bewegen. Kabelsystemen combineren flexibiliteit met maximale veiligheid.

Railsysteem

Railsystemen zijn vaak robuuster dan kabelsystemen en bieden een soepeler geleiding voor de werknemer. Ze worden vaak geïnstalleerd in meer permanente omstandigheden, zoals langs de rand van een gebouw of rond een machine. Een railsysteem is over het algemeen robuuster en biedt een soepele beweging voor de gebruiker, terwijl een kabelsysteem flexibeler is in zijn installatie en geschikt is voor diverse omgevingen. De keuze tussen de twee hangt af van de specifieke behoeften van het project en de omgeving waarin ze worden gebruikt.

Borgpunten en ankers

Borgpunten zijn de hoeksteen van elk valbeveiligingssysteem. Zonder een betrouwbaar ankerpunt kan zelfs het beste harnas falen. Er zijn tal van opties beschikbaar, van permanente installaties tot verplaatsbare oplossingen.

Muurborgpunt

Maar wat is een muurborgpunt? Een muurborgpunt is een stevig bevestigd ankerpunt aan muren dat ervoor zorgt dat de gebruiker zich met vertrouwen kan vastmaken.

Mobiel ankerpunt 

Mobiele ankerpunten zijn ideaal voor situaties waar permanente bevestigingspunten niet praktisch zijn. 

Factoren om te overwegen bij het kiezen van valbeveiliging

Het is niet alleen essentieel om een valbeveiligingssysteem te hebben, maar ook om het juiste systeem voor uw specifieke behoeften te kiezen. Factoren zoals de aard van het werk, de duur van de blootstelling aan het valrisico en de werkomgeving zelf moeten in overweging worden genomen.

De valbeveiliging van VTD

Er zijn dus veel soorten valbeveiliging. VTD gaat verder dan het simpelweg leveren van valbeveiliging. Wij bieden valbeveiliging voor verschillende soorten daken: van valbeveiliging voor schuine daken tot valbeveiliging voor platte daken. Bij VTD hebben we een brede benadering van valbeveiliging, van advies en productselectie tot installatie en onderhoud. Onze experts staan klaar om u te begeleiden bij elke stap. Heeft u nog vragen? Neem dan hier contact met ons op.