LMRA Checklist: Alles wat je moet weten

De wereld van veilig werken is continu in ontwikkeling. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste regelgevingen en de beste manieren om de veiligheid van je werknemers te garanderen. Een LMRA checklist is een van de beste manieren om je bedrijf voor te bereiden op veilige werkomstandigheden. In deze blog leggen we je alles uit over de LMRA.

Wat is een LMRA?

Een LMRA staat voor Last Minute Risk Assessment en is een aanpak die bedrijven kunnen gebruiken om risico’s te identificeren en te beheren voordat er een ongeluk gebeurt. De LMRA is gebaseerd op het idee dat alle mogelijke risico’s aan het begin van een project of een taak worden herkend en dat er maatregelen worden genomen om deze risico’s te verminderen.

Waarom een LMRA?

Een LMRA biedt een krachtige manier om de veiligheid op de werkplek zoals op het dak te garanderen. Valbeveiliging alleen is dus niet voldoende. Het is een simpele manier om ervoor te zorgen dat alle risico’s die samen gaan met een bepaalde taak of een bepaald project worden geïdentificeerd en gestuurd. De LMRA helpt bedrijven om een veilige omgeving te creëren voor werknemers, bezoekers en andere personen die betrokken zijn bij het project dat uitgevoerd gaat worden.

Wanneer moet een LMRA check worden uitgevoerd?

Een LMRA-check moet voor elk project worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat alle risico’s worden bepaald en gecontroleerd. Het is ook belangrijk om een tijdschema te hebben voor het uitvoeren van een LMRA. Het is aan te raden om een LMRA-check elke twee maanden uit te voeren om ervoor te zorgen dat elk project op de juiste manier wordt uitgevoerd.

Voorbeeld van een LMRA checklist

Een LMRA-checklist is een lijst met items die worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat de veiligheid van iedereen op de werkvloer wordt gegarandeerd. Bij VTD maken we gebruik van een checklist van 5 punten om ervoor te zorgen dat elk project optimaal wordt uitgevoerd.

Deze checklist bevat:
1. De identificatie en beoordeling van alle potentiële risico’s.
2. Het bepalen van de maatregelen om deze risico’s te verminderen.
3. Het bepalen van de verantwoordelijkheden voor het beheren van de risico’s.
4. Het bepalen van de controles die nodig zijn om ervoor te zorgen dat de maatregelen worden nageleefd.
5. Het bepalen van de documentatie die nodig is om het beheer van de risico’s te ondersteunen.

Wat zijn de voordelen van een LMRA?

De voordelen van een LMRA zijn enorm. Het helpt bedrijven om de kosten van ongevallen te verminderen, omdat het helpt om risico’s te identificeren voordat er iets gebeurt. Het helpt ook om de productiviteit te verhogen, omdat het risico’s kan voorkomen voordat ze een bedreiging vormen voor de bedrijfsvoering.

Is een LMRA verplicht om te doen?

Ja, een LMRA is verplicht volgens de wet. De Europese Unie (Europese unie, 2023) heeft een verplichting voor bedrijven om een risicobeoordeling uit te voeren voordat ze een bepaalde taak of een bepaald project uitvoeren. De verplichting bevat het identificeren, beoordelen en beheersen van alle mogelijke risico’s.

LMRA checklist van VTD

VTD heeft een checklist ontwikkeld om bedrijven te helpen bij het uitvoeren van een LMRA. Onze checklist is gebaseerd op de 5-puntenchecklist die in een eerdere alinea is beschreven. We houden ook rekening met de laatste regelgevingen om ervoor te zorgen dat elk risico dat we identificeren correct wordt behandeld. VTD biedt ook een uitgebreide dienst voor het uitvoeren van een LMRA.

Een LMRA checklist is een krachtige manier om de veiligheid van je werknemers en je bedrijf te garanderen. Door de juiste maatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat je bedrijf voorbereid is op een veilige omgeving. VTD kan je helpen bij het uitvoeren van een LMRA en het identificeren van alle potentiële risico’s. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.