Alles over hoogte doorvalbeveiliging

Werken op hoogte brengt risico’s met zich mee. Aannemers hebben de verantwoordelijkheid om veiligheid op de bouwplaatsen te garanderen. Dit kunnen ze doen door valbeveiliging te plaatsen. Doorvalbeveiliging kan ernstige ongelukken voorkomen, mits het goed geplaatst is op de juiste hoogte. In deze blog leest u alles over hoogte doorvalbeveiliging, waarom het nodig is en wanneer doorvalbeveiliging verplicht is. We eindigen de blog met uitleg over hoe wij u kunnen helpen met het plaatsen van doorvalbeveiliging op de juiste hoogte en beantwoorden we de meest gestelde vragen. Lees snel verder!

Wat is doorvalbeveiliging?

Doorvalbeveiliging is een veiligheidsmiddel in de vorm van een stang, buis of hekwerk dat ervoor zorgt dat werknemers niet uit een raam vallen of in sommige gevallen zelfs door een raam of lichtkoepel vallen. Ook specifiek glas wordt in sommige gevallen toegepast als beveiliging tegen doorvallen. Voor aannemers is het belangrijk om te weten welke situaties om hoogte doorvalbeveiliging vragen. Alle informatie over het hekwerk bij lichtkoepels of daken leest u op valbeveiliging hekwerk

Waarom is doorvalbeveiliging nodig?

Voor aannemers is het erg belangrijk dat de risico’s op ongevallen worden geminimaliseerd. Doorvalbeveiliging kan ernstige ongevallen en verwondingen voorkomen. De juiste hoogte doorvalbeveiliging kan levens redden wanneer het voldoet aan de wettelijke vereisten. Naast het voorkomen van ongevallen, verminderen goede veiligheidsmaatregelen de aansprakelijkheid van u als aannemer en vergroot het het vertrouwen van de klant. Benieuwd naar andere valbeveiligingoplossingen voor uw project? Neem dan eens een kijkje op valbeveiliging

Wanneer is doorvalbeveiliging verplicht?

Hoogte doorvalbeveiliging is volgens het Bouwbesluit 2012 verplicht in verschillende situaties. Voor nieuwbouw moet een niet-beweegbare afscheiding worden geplaatst bij vloerranden hoger dan 1 meter (Artikel 2.17). Voor bestaande bouw geldt deze verplichting bij randen hoger dan 1,5 meter (Artikel 2.23). Het niet naleven van deze voorschriften kunnen leiden tot ernstige ongevallen of juridische maatregelen. Dat is niet iets wat u wilt hebben als aannemer en moet u te allen tijde zien te voorkomen. Check hier alle regels van het Bouwbesluit omtrent hoogte doorvalbeveiliging.

Werken op hoogte? Doorvalbeveiliging!

Of u nu in gebouwen bij ramen aan het werk bent of op daken werkzaamheden moet uitvoeren, doorvalbeveiliging is altijd essentieel om ongevallen te voorkomen. Doorvalbeveiliging van VTD, zoals stangen, buizen of hekwerken, helpt bij het vermijden van vallen uit openingen en voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit voor hoogte, breedte en dikte. Naast veiligheid bieden sommige doorvalbeveiligingen ook inbraakwering. Toepassingen omvatten Franse balkons, hekwerken op parkeerdaken, bruggen, en lichtkoepels met speciale bescherming tegen vallen en hagel. Andere vormen van hoogte doorvalbeveiliging zijn gelaagd glas en rasterwerken die een extra veiligheidslaag toevoegen. Het installeren van de juiste doorvalbeveiliging is belangrijk om de werknemers op hoogte te beschermen, maar denk ook zeker de mensen die onder u bezig zijn. Ook zij kunnen gewond raken wanneer er geen doorvalbeveiliging is geplaatst. 

Plaatsing hoogte doorvalbeveiliging

De plaatsing van hoogte doorvalbeveiliging is heel belangrijk. Wanneer uw doorvalbeveiliging niet goed geplaatst is, heeft de valbeveiliging geen werking meer. Voor een correcte plaatsing van hoogte doorvalbeveiliging moet u stap voor stap te werk gaan. Denk bv. aan voorbereiding, installatie en controle. Daarnaast heeft u de nodige materialen en kennis nodig voor het veilig en efficiënt plaatsen. VTD helpt u graag met het correct installeren en garandeert u maximale veiligheid. 

Hoe VTD te werk gaat met hoogte doorvalbeveiliging

Bij VTD bieden we een volledig proces van consultatie tot installatie, waarbij maatwerkoplossingen en kwaliteitsborging centraal staan. Ons klantgerichte team zorgt voor tevredenheid en veiligheid bij elk project. Meer weten over onze dakrandbeveiliging? Bekijk dakrandbeveiliging plat dak.

Vragen? Kom in contact met de specialisten van VTD.

Heeft u vragen omtrent hoogte doorvalbeveiliging? Hieronder hebben we de 10 meestgestelde vragen met bijbehorende antwoorden voor u op een rijtje gezet. Nog steeds geen antwoord op uw vraag? Kom dan in contact met onze experts! Ons team van experts helpt u graag met deskundig advies en ondersteuning. 

Veelgestelde vragen

Wat is doorvalbeveiliging?

Doorvalbeveiliging is een systeem dat voorkomt dat mensen of objecten van hoogte vallen, vaak gebruikt op bouwplaatsen en verhoogde werkplekken.

Wanneer is doorvalbeveiliging verplicht?

Voor nieuwbouw bij vloerranden hoger dan 1 meter en voor bestaande bouw bij randen hoger dan 1,5 meter volgens het Bouwbesluit 2012.

Welke materialen worden gebruikt voor doorvalbeveiliging?

Materialen zoals staal, aluminium en glas worden vaak gebruikt vanwege hun sterkte en duurzaamheid.

Wat zijn de wettelijke vereisten voor doorvalbeveiliging?

Volgens het Bouwbesluit 2012 moeten afscheidingen een minimale hoogte hebben van 1 meter voor nieuwbouw en 0,9 meter voor bestaande bouw.

Wat zijn de risico’s van werken zonder doorvalbeveiliging?

Werken zonder doorvalbeveiliging verhoogt het risico op vallen, wat kan leiden tot ernstige verwondingen of dodelijke ongevallen.

Hoe wordt de hoogte van doorvalbeveiliging gemeten?

De hoogte wordt gemeten vanaf de vloer tot de bovenkant van de afscheiding.

Wat zijn de consequenties van het niet naleven van de regelgeving?

Dit kan leiden tot juridische sancties, boetes, aansprakelijkheidskwesties en mogelijk stilleggen van de bouwplaats.

Welke situaties vereisen specifieke aandacht voor doorvalbeveiliging?

Situaties zoals werken op daken, trappen, hellingbanen en bij vloeropeningen vereisen extra aandacht en specifieke beveiligingsmaatregelen.

Hoe wordt doorvalbeveiliging geïnstalleerd?

Doorvalbeveiliging wordt geïnstalleerd volgens een stappenplan, waarbij gebruik wordt gemaakt van geschikte materialen en gereedschappen voor een veilige en efficiënte plaatsing.

Wat zijn de voordelen van professionele installatie door VTD?

VTD biedt maatwerkoplossingen, zorgt voor kwaliteitsborging en klanttevredenheid door een professioneel installatieproces.