Hoe wordt valbeveiliging gekeurd?

Valbeveiliging verwijst naar middelen, maar ook naar maatregelen die worden gebruikt in situaties waar mensen het risico lopen om te vallen. Dit geldt met name voor mensen die werken op hoogtes. Deze middelen kunnen verschillende dingen zijn. Denk hierbij aan harnassen, hekwerken en liften. Daarnaast kan valbeveiliging worden aangeboden voor verschillende daken. Zo heeft een plat dak een ander soort valbeveiliging nodig dan een schuin dak. 

Wanneer u valbeveiliging inzet voor uw werknemers wanneer zij werken op hoogtes is het belangrijk om de valbeveiliging te laten keuren. Wanneer de valbeveiliging wordt gekeurd komt u er achter of de valbeveiliging die u gebruikt nog voldoet aan de laatste veiligheidseisen. Het gaat hierbij om het regelmatig uitvoeren van keuringen omdat de valbeveiliging kan slijten wanneer deze regelmatig wordt gebruikt. 

In deze blog kunt u lezen hoe de valbeveiliging wordt gekeurd en in welke situaties dit belangrijk is. Daarnaast komt u erachter wat VTD kan bieden voor uw valbeveiliging. Bent u nog op zoek naar valbeveiliging voor uw dak? Bekijk de website van VTD om te onderzoeken wat wij voor u kunnen betekenen voor de valbeveiliging dak!

Wat is valbeveiliging? 

In bovenstaande tekst heeft u in het kort kunnen lezen wat valbeveiliging is. Valbeveiliging is de beveiliging die wordt ingezet door bedrijven wanneer het risico op vallen aanwezig is. Dit risico wordt in velen gevallen groter wanneer er op hoogtes wordt gewerkt. Het grootste doel van valbeveiliging is uw werknemers beschermen. Daarom maken veel werkgevers gebruik van valbeveiliging om de veiligheid van de werknemers te waarborgen. 

De valbeveiliging wordt veel gebruikt in sectoren waarbij er op hoogtes wordt gewerkt. Dit kan variëren tot bouwbedrijven, onderhoudsbedrijven en anderen bedrijven die af en toe op hoogtes moeten werken. De valbeveiliging kan bestaan uit verschillende elementen. In bovenstaande tekst zijn de harnassen, hekwerken en liften al kort benoemd. Maar het kan ook bestaan uit dakrandbeveiliging, ankerpunt beveiliging en looppaden. Het is afhankelijk van uw situatie en dak welke valbeveiliging het beste bij u past. 

Omdat de valbeveiliging wordt gebruikt bij het werken op hoogtes is het enorm belangrijk om de veiligheid te waarborgen. Dit kan worden gedaan door regelmatig inspecties uit te voeren. Maar ook het onderhoud van de valbeveiliging draagt hier enorm aan bij. De inspecties zorgen ervoor dat slijtage, beschadigingen en defecten worden opgemerkt en gerepareerd. Dit zorgt ervoor dat uw werknemers veilig het dak op kunnen. Bent u op zoek naar collectieve valbeveiliging? Bekijk wat VTD kan doen voor uw collectieve valbeveiliging

Zo wordt valbeveiliging gekeurd!

Zoals u heeft kunnen lezen in de tekst is het ontzettend belangrijk om de valbeveiliging te laten keuren om op deze manier de veiligheid van uw werknemers te waarborgen. Naast dat het enorm belangrijk is voor de veiligheid van uw werknemers is het ook wettelijk verplicht. Dit zorgt ervoor dat ieder bedrijf dit naleeft en dat de veiligheid op het dak bij ieder bedrijf wordt gewaarborgd. De soorten valbeveiliging is afhankelijk van de soort situatie. Bent u nog op zoek naar een valbeveiliging voor een plat dak? Bekijk wat VTD kan doen voor de valbeveiliging op platten daken

Maar hoe wordt de valbeveiliging gekeurd? Bij VTD wordt er te werk gegaan in verschillende stappen. U zal eerst een aanvraag in kunnen dienen op de website. In deze aanvraag kunt u beschreven welke valbeveiliging u wilt laten keuren en wat de situatie is. Vervolgens wordt er een advies gegeven, dit kan telefonisch, maar hiervoor kan VTD ook op locatie langskomen. 

Wanneer het advies gesprek heeft plaatsgevonden wordt er een offerte naar u verstuurd waarin de kosten staan van het laten keuren van uw valbeveiliging. Deze kosten zijn gebaseerd op uw specifieke valbeveiliging en situatie. Bij goedkeuring van de offerte komen wij bij u langs op de keuring uit te voeren. Wanneer uw valbeveiliging aan de laatste keuringseisen voldoet, krijgt u van ons een rapport en een certificaat waarin staan dat uw valbeveiliging aan de normen voldoet. 

Wat wordt er gekeurd tijdens een keuring? 

Tijdens de keuring van uw valbeveiliging controleert de inspecteur op verschillende punten uw valbeveiliging. Dit wordt gedaan door middel van steekproeven, registraties en een inspectie. Hierbij zal uw valbeveiliging worden getest op verschillende aspecten. Ook zal er onderzoek worden gedaan naar uw dak inrichting, de permanente valbeveiligingssystemen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Zo wordt het harnas of een val stop apparaat op zijn werking gecontroleerd. Hierbij wordt er gekeken naar sporen van slijtage, de conditie en de juiste werking van de producten.

Wanneer alle testen volledig zijn uitgevoerd en uw valbeveiliging aan alle eisen voldoet voor de keuring. Krijgt u een certificaat waarin staat dat uw valbeveiliging voldoet aan de laatste keuringseisen. 

Valbeveiliging keuren – verplicht! 

Hoewel het vanzelf sprekend is dat het controleren van valbeveiliging erg belangrijk is, staat het ook in de wet omschreven. Echter staat er in de wet niet specifiek omschreven hoe regelmatig dit moet worden gedaan. Wel heeft de NEN een norm geschreven over hoe vaak de valbeveiliging gekeurd moet worden. Op deze manier is er voor de werkgevers toch een richtlijn waaraan u moet voldoen. 

De NEN-norm beschrijft de eisen voor harnassen en valbeveiligingsgordels, inclusief de bijbehorende testmethoden. Deze norm is van toepassing op verschillende vormen van persoonlijke beschermingsmiddelen die worden gebruikt bij het werken op hoogte om vallen te voorkomen. In de NEN-norm wordt aangegeven dat de valbeveiliging eens in de 12 maanden gecontroleerd moeten worden. Maar ook wanneer er een incident is gebeurd of er enige twijfel is over de werking. 

Laat jouw valbeveiliging keuren door VTD!

Wanneer u deze blog heeft gelezen weet u alles van de keuring van valbeveiliging af en begrijpt u ook hoe belangrijk het is om de valbeveiliging te laten keuren om de veiligheid van uw werknemers te waarborgen. Daarnaast heeft deze blog u ook inzichten gegeven in hoe de keuring wordt uitgevoerd en welke elementen van de valbeveiliging worden getest. Op deze manier kunt u voorbereid de volgende keuring in. 

Wanneer u de keuring voor uw valbeveiliging wil laten uitvoeren en nog op zoek bent naar een geschikte partner, dan bent u bij VTD aan het juiste adres. Bij VTD begrijpen we hoe belangrijk de veiligheid van werknemers is wanneer zij op hoogte moeten werken. Bent u benieuwd wat VTD voor u kan doen? Neem dan contact op!