Het juiste systeem voor elke situatie
Valbeveiliging is voor elk werkgebied anders:
- In de bouw – onder valbeveiliging vallen alle onderdelen die de gebruiker veilig over gebieden die niet op de begane grond zijn laat verplaatsen, zoals een borstwering of een reling.
- In arbeidsveiligheid – tijdelijke maatregelen zoals steigers, gebiedsbegrenzende systemen, vangnetten, leeflijnen en afdekkingen worden gebruikt. Op platte daken moeten vaste borgpunten aanwezig zijn voor inspectie en onderhoud aan het dak.
- Bij klimmen – een zekerapparaat wordt vastgeklemd met een touw dat is vastgehaakt in tussenliggende zekeringen met quickdraws, er wordt samengewerkt met een partner die verantwoordelijk is voor het stoppen van de val van de klimmer. Als de partner zich in een gebied bevindt waar ook valgevaar is deze gekoppeld aan een zekeringsstation.
Vaste en mobiele ankerpunten
Terwijl op werklocaties in de bouw borgpunten permanent worden bevestigd zodat mensen zich kunnen aanlijnen om zich zo voor een val van deze plek te behoeden, wordt bij klimmen en bijvoorbeeld bij de brandweer gebruik gemaakt van mobiele borgpunten. De gebruiker draagt deze bij zich en gebruikt ze waar nodig om een val te voorkomen. Aanlijnen gebeurt aan ankerpunten, ook wel borgpunten genoemd.
Het KEELINE lijnsysteem kan op veel verschillende type daken worden geïnstalleerd: platte of schuine daken, metalen of bitumen daken. Ons KEE ANCHOR systeem kan worden gebruikt als draagbaar dakanker of als compleet mobiel lijnsysteem.
Aanwijzingen voor het kiezen van een valbeveiligingssysteem
Welke wet- en regelgevingen dient u rekening mee te houden bij het selecteren van een valbeveiligingssysteem voor uw dak?
- Het Arbobesluit artikel 3.16 en hoofdstuk 7.
- De Arbocatalogus – platte daken.
- De arbeidshygiënische strategie.
- SBD Voorkom valgevaar op platte daken: BIKUDAK -brancheafspraken voor werken op daken.
- Het Bouwbesluit.
- EN ISO 14122 Deel 3 Veiligheid van machines. Permanente toegang tot machines. Trappen, ladders en hekwerk.
- EN 13374:2004 Klasse A Tijdelijke vloerrandbeveiligingen, Productspecificatie, Beproevingsmethoden.
- EN516 Voorgemonteerde Accessoires voor Daken – Installaties voor daktoegang – Loopbruggen, treden, en trappen.
- EN 795:2012 Persoonlijke beschermingsmiddelen tegen vallen – Verankeringsvoorzieningen.
- EN358 Persoonlijke beschermingsmiddelen voor werkplekpositionering en ter voorkoming van vallen – Gordels en veiligheidslijnen voor werkplekpositionering of -behoud.
Gevaren op uw dak – heeft u advies nodig over de juiste valbeveiliging?
Wanneer u uw keuze maakt, houd er dan altijd rekening mee dat collectieve beveiliging altijd de voorkeur heeft over individuele beschermingsmiddelen.
Controleer de situatie op uw dak goed voordat u beslissingen maakt.
Nog steeds vragen over de juiste valbeveiliging voor u?
Stel ze ons rechtstreeks via 0321-387010 of laat uw contactgegevens achter.
We zullen u helpen en komen graag op locatie voor een opname – neem contact met ons op!
Laatste berichten

Direct persoonlijk contact met VTD.
VTD Nederland is gespecialiseerd in de levering, inspecteren, opnemen en het installeren van valbeveiliging. Wij richten werkplekken op hoogte in.