Collectieve valbeveiliging

Collectieve valbeveiliging is een veiligheidsmaatregel die wordt toegepast om valongevallen te voorkomen. Het is een maatregel die wordt gebruikt door bedrijven in veel verschillende sectoren, zoals de bouw, de industrie en de luchtvaart. Collectieve valbeveiliging is gebaseerd op het principe dat de veiligheid van de werknemers wordt gegarandeerd door een collectief systeem van beveiliging. Dit in tegenstelling tot individuele valbeveiliging, waarbij de werknemer zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen veiligheid.

Wat is Collectieve Valbeveiliging?

Collectieve valbeveiliging is een maatregel die wordt toegepast om werknemers te beschermen tegen valongevallen. Het bestaat uit een systeem van collectieve beveiligingsapparatuur dat is ontworpen om de veiligheid van werknemers te garanderen. Collectieve valbeveiliging omvat onder meer het plaatsen van beveiligingsnetten en het gebruik van ladders en andere apparatuur. Collectieve valbeveiliging is in veel situaties verplicht. Denk bijvoorbeeld aan de industrie, op de bouwplaats of in de luchtvaart.

In welke situaties wordt collectieve valbeveiliging gebruikt?

Collectieve valbeveiliging wordt voornamelijk gebruik in situaties waarin de kans op een valongeval groot is. Dit zijn situaties zijn waarin werknemers te maken hebben met hoogteverschillen. Denk bijvoorbeeld aan het werken op een dak of wanneer er gebruik gemaakt wordt van een ladder. Ook bij het werken boven een afgrond of in een gevaarlijke omgeving wordt collectieve valbeveiliging veelvuldig gebruikt.

Permanente of tijdelijke collectieve valbeveiliging?

Er zijn twee hoofdtypes van collectieve valbeveiliging: permanente en tijdelijke collectieve valbeveiliging. Permanente collectieve valbeveiliging wordt gebruikt voor situaties waarin werknemers gedurende een langere periode aan het werk zijn. Bijvoorbeeld bij het werken op een dak. Tijdelijke collectieve valbeveiliging wordt gebruikt voor kortdurende situaties waarin de kans op een valongeval groot is, zoals bij het werken op hoogte.

Waarom is collectieve valbeveiliging nodig?

De wet- en regelgeving rondom collectieve valbeveiliging is bedoeld om de veiligheid van de werknemers te garanderen. De afwezigheid van collectieve valbeveiliging kan namelijk leiden tot ernstige verwondingen of zelfs de dood van de betrokken werknemers. Het hebben van collectieve valbeveiliging is in veel landen niet verplicht. In Nederland is het verplicht dat de persoon die de werkzaamheden voor jou uitvoert dit op een veilige manier doet. Een collectieve maatregel tref je als je veelvuldig op het dak aanwezig moet zijn of met meerdere personen aanwezig dient te zijn. De kosten van een collectieve valbeveiliging vallen wat hoger uit dan andere oplossingen, maar hiermee investeer je in een duurzame oplossing die voor langere tijd meegaat.

collectieve-valbeveiliging

De voordelen van collectieve valbeveiliging

Collectieve valbeveiliging biedt veel voordelen in vergelijking met individuele valbeveiliging. Ten eerste biedt het een hoog niveau van veiligheid voor de werknemers. Collectieve valbeveiliging garandeert namelijk dat de werknemers goed beschermd zijn tegen valongevallen. Ten tweede biedt collectieve valbeveiliging ook een hogere mate van efficiëntie. Dit biedt een snellere manier om werk te verrichten, waardoor werknemers sneller kunnen werken.

Collectieve valbeveiliging nodig?

Zoals hierboven benoemd, is het hebben van een collectieve valbeveiliging handig in vele opzichten. Ben jij op op zoek naar collectieve valbeveiliging? VTD de ideale partner. VTD is gespecialiseerd in het leveren van collectieve valbeveiliging oplossingen voor een breed scala aan sectoren. Of het nu gaat om een permanente of tijdelijke collectieve valbeveiliging oplossing, VTD heeft de juiste oplossingen voor elke situatie. Neem vandaag nog contact op met VTD om te zien wat wij voor je kunnen betekenen.

bas-mol-vtdn
Bas Mol Salesmanager Benelux
bmol@vtdn.nl
+31 (0) 321 – 387 010

Direct persoonlijk contact met VTD.

VTD Nederland is gespecialiseerd in de levering, inspecteren, opnemen en het installeren van valbeveiliging. Wij richten werkplekken op hoogte in.

ormin_logo
sewrvatius_logo
skylift_logo