Checklist keuren ladders en trappen

Het belang van veilig werken op hoogte kan niet genoeg benadrukt worden. Ongevallen komen helaas nog regelmatig voor en kunnen ernstige gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk om uw ladders en trappen te keuren om de veiligheid van uw werknemers te garanderen. Dit voorkomt niet alleen ongevallen maar u zorgt er ook voor dat uw ladders en trappen aan de wettelijke vereisten doen. In deze blog leest u alles over het keuren van uw klimmateriaal en ziet u de “checklist keuren trappen en ladders”. Lees snel verder. 

Wat is een checklist voor het keuren van ladders en trappen?

Een checklist keuren ladders en trappen is een gestructureerd document die u als aannemer kan gebruiken voor het inspecteren van uw klimmateriaal. De checklist bestaat uit verschillende onderdelen die ervoor zorgen dat heel de trap of ladder wordt gecontroleerd. Het doel van de “checklist keuren ladder en trappen” van VTD is ervoor te zorgen dat aannemers consistent en grondig klimmateriaal inspecteren zodat problemen snel worden opgemerkt en kunnen worden opgelost. 

Waarom uw ladders en trappen keuren?

Het regelmatig keuren van uw ladders en trappen heeft verschillende voordelen voor u en uw werknemers. Dit zijn voordelen als: 

 • Veiligheid is het belangrijkste voordeel aangezien u, door goed gebruik te maken van checklist keuren ladders en trappen, ongevallen voorkomt. Ongevallen kunnen ook voorkomen worden door valbeveiliging
 • U leeft de nationale en internationale wetten en regels na wat een hoop gezeik bespaart;
 • Vermindering van kosten door preventief onderhoud in plaats van het aanschaffen van volledig nieuw klimmateriaal;
 • Verantwoordelijkheid als werkgever is een wettelijke verplichting.

Wettelijke vereisten voor keuring van klimmateriaal 

Draagbaar klimmateriaal zoals trappen en ladders moeten aan strenge eisen voldoen. Deze wetten en regels zijn in verschillende wetgevingen vastgelegd zoals het Warenwetbesluit draagbaar klimmateriaal en de Arbowet. Een checklist keuren ladders en trappen dient verschillende eisen te integreren om de veiligheid en betrouwbaarheid van klimmateriaal te waarborgen. Hieronder leest u een klein overzicht van de wettelijke vereisten bij het keuren van ladders en trappen: 

 • Warenwetregeling methoden van onderzoek draagbaar klimmaterialen: De warenwetregeling beschrijft als het ware de onderzoeksmethoden voor het keuren van trappen en ladders. Daarnaast worden ook testen beschreven die de stabiliteit en sterkte in verschillende posities waarborgen. 
 • De keuring van ladders en trappen volgens de NEN 2484 begint met een visuele inspectie van wat algemene punten zoals het typeplaatje, gebruiksinstructies, vervuiling/beschadigingen en de aanwezigheid van rubberen voet- en einddoppen. Daarna worden de per inspectiepunten per onderdeel van de ladder/trap gecontroleerd. Tot slot eindigt de controle van VTD met een certificaat voor uw gekeurde klimmaterialen. 
 • Het niet naleven of het niet kunnen laten zien van een certificaat, kan leiden tot boetes en verhoogd risico op ongevallen. Dat moet u niet willen. Checklist keuren ladders en trappen is van cruciaal belang. 
 • Verantwoordelijkheden van werkgevers en werknemers: Werkgevers moeten er regelmatig voor zorgen dat er een inspectie wordt uitgevoerd op basis van de checklist keuren ladders en trappen om veiligheid van de werknemers te waarborgen. Werknemers daarentegen moeten eventuele beschadigingen direct melden. Voor meer informatie over veiligheid bij het werken op hoogte kunt u de richtlijnen bekijken op valbeveiliging plat dak. 

Checklist keuren ladders en trappen van VTD

VTD is een expert en uw betrouwbare partner op het gebied van ladders en trappen keuren. VTD zorgt voor een zorgeloos keuringsproces en optimale veiligheid bij uw projecten. VTD heeft jarenlange ervaring op het gebied van valbeveiliging en klimmateriaal en zorgt met een keuring van hoge kwaliteit voor veiligheid. De professionals van VTD gebruiken een checklist keuren ladders en trappen om ervoor te zorgen dat elk detail van het klimmateriaal wordt gecontroleerd. Hieronder ziet u de belangrijkste punten van de “checklist keuren ladders en trappen” van VTD.

Algemene inspectiepunten

 

 • Controle van typeplaatsjes en gebruiksaanwijzingen;
 • Inspectie op vervuiling en beschadiging;
 • Aanwezigheid van rubberen doppen onder de trap/ladder;
 • Onderhoud en reiniging van de materialen. 

Schuif- en opsteekladders keuren

 

 • Check van de geleiders waarbij wordt gelet op de bevestiging en conditie;
 • Check of alle functies nog werken van vergrendeling tot aan optrektouwen;
 • Controle van katrollen en de bevestigingen. 

Reformladders en dubbele trappen

 

 • De scharnieren en spreidstand beveiliging worden geïnspecteerd; 
 • Daarna worden de draaipunten en de stabiliteit in het algemeen gecheckt;
 • Alle bevestigingen en verbindingen worden gecontroleerd. 

Checklist voor keuren van bordestrappen

 

 • Inspectie van het bordes + de algemene structuur;
 • Scharnieren en spreidstand beveiliging wordt gecontroleerd;
 • Tot slot worden alle bevestigingen van de onderdelen geïnspecteerd. 

Checklist keuren ladders en trappen: dit zijn de stappen

Gaat u zelf aan de slag met de “checklist keuren ladders en trappen”? Dan raden wij u aan om de volgende stappen te volgen: 

Voorbereiding

Een goede keuring kan pas worden verricht wanneer alle benodigdheden verzameld zijn. Denk hierbij aan de checklist, de ladders en trappen en een pen en papier of uw telefoon om te kunnen documenteren. 

Uitvoeren van inspectie

Tijdens het uitvoeren van de inspectie dient u stap voor stap de checklist keuren ladders en trappen af te werken, zodat u alle onderdelen van de ladder of trap inspecteert. Door systematisch te werk te gaan, verkleint u de kans op fouten. 

Documentatie

Na of tijdens de inspectie dient u de bevindingen en geplande acties duidelijk te registeren, zodat u een duidelijk overzicht behoudt van de staat van het klimmateriaal. Door goed te documenteren kunt u hierna acties ondernemen om de problemen op te lossen. 

Actie ondernemen

De laatste stap is het ondernemen van actie om de aanwezige gebreken op te lossen. 

Voor meer informatie over dak veiligheid kunt u de pagina dakrandbeveiliging plat dak checken. 

Hoe VTD u helpt met het keuren van uw ladders en trappen

VTD biedt uitgebreide keuringen voor ladders en trappen volgens de NEN 2484 norm inclusief visuele inspecties voor slijtage en beschadigingen, mechanische testen om de sterkte en stabiliteit te beoordelen en keuringsrapporten/certificaten. Met jarenlange ervaring zorgt VTD voor betrouwbare inspecties en duidelijke rapportages waardoor de veiligheid van uw personeel wordt gewaarborgd. Daarnaast biedt VTD advies op maat voor eventuele verbeteringen zodat het materiaal voldoet aan de juiste en meest actuele veiligheidsnormen. Werkt u binnenkort samen met VTD? Dan betekent dat kwaliteit, betrouwbaarheid en deskundigheid. 

Vraag het de experts van VTD

Vragen over de “checklist keuren ladders en trappen” of bent u benieuwd naar de keuringsmogelijkheden? VTD staat voor u klaar en beantwoord uw vragen met alle liefde. Met een ervaren team en specialisten op het gebied van valbeveiliging en klimmateriaal, valt geen enkele vraag buiten onze expertise. Kom in contact voor antwoord op uw vragen of persoonlijk advies.